Microsoft, Google, Meta и Аmazon: Как технологичните гиганти "оплетоха" света в мрежите си?

До 2024 г. се предвижда четирите колективно да притежават дял в повече от 30 подводни кабела на дълги разстояния

16.01.2022 | 15:41 Редактор: Жаклина Иванова
Microsoft, Google, Meta и Аmazon: Как технологичните гиганти

Да се ​​каже, че големите технологични компании контролират интернет, може да изглежда като преувеличение, но все по-често, поне в един смисъл, това е вярно.

Интернет може да изглежда неосезаема среда, в която неща - мемета, биткойн, виртуални стоки - просто се случват, но създаването на тази среда изисква огромна и бързо растяща мрежа от физически връзки от оптични кабели, които пренасят 95% от световния международен интернет трафик.

Там, където тези оптични връзки свързват страни от двете страни на океаните, те се състоят почти изцяло от кабели, минаващи под водата – около 1,3 милиона километра от опаковани стъклени нишки, които съставляват действителния физически международен интернет. И доскоро преобладаващото мнозинство от инсталираните подводни оптични кабели се контролираше и използваше от телекомуникационни компании и правителства. Днес това вече не е така, пише The Wall Street Journal.

За по-малко от десетилетие четири технологични гиганта – Microsoft, компанията-майка на Google - Alphabet, Meta (бившата Facebook) и Аmazon – се превърнаха в доминиращи потребители на подводен кабелен капацитет. Преди 2012 г. делът на световния подводен оптичен капацитет, използван от тези компании, е бил под 10%. Днес тази цифра е около 66%.

През следващите три години тези компании са напът да станат основни финансисти и собственици на мрежата от подводни интернет кабели, свързващи най-богатите и най-жадни за интернет страни по бреговете на Атлантическия и Тихия океан, според фирмата за анализ на подводни кабели TeleGeography.

До 2024 г. се предвижда четирите колективно да притежават дял в повече от 30 подводни кабела на дълги разстояния, всеки с дължина до 1 500 км, свързващи всеки континент на земното кълбо, с изключение на Антарктида. През 2010 г. тези компании имаха дял от собственост само в един такъв кабел – кабелът Unity, частично собственост на Google, свързващ Япония и САЩ.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК