Хакнаха медиен конгломерат в Португалия и разпространиха опасни фалшиви новини

Президентът е отстранен и обвинен в убийство, гласи едно от съобщенията на хакерите

07.01.2022 | 09:15 Редактор: Жаклина Иванова
Хакнаха медиен конгломерат в Португалия и разпространиха опасни фалшиви новини

Един от водещите португалски медийни конгломерати заяви, че група, наричаща себе си "Lapsus$", е хакнала онлайн услугите на компанията, като е свалила някои от най-популярните ѝ уебсайтове и се е свързала с абонатите, съобщава Associated Press.

Grupo Impresa посочи, че атаката е имала за цел да наруши услугите на компанията и да изпрати фалшиви новинарски съобщения до абонатите, включително едно, което гласи: "Президентът е отстранен и обвинен в убийство: Lapsus$ е новият президент на Португалия".

Хакерите са получили достъп до акаунта на компанията в Amazon Web Services и са изпратили имейли и текстови съобщения до абонатите, се казва в изявлението. Получили са достъп до част от информацията за потребителите на сайтовете, но от Impresa заявиха, че нямат доказателства, че са се сдобили с пароли или данни за кредитни карти, пише bloombergtv.bg.

Атаката е извършена на 2 януари сутринта, се казва в изявлението. По-късно същия ден компанията възстанови контрола върху облачните си услуги, въпреки че в четвъртък два от основните ѝ уебсайтове - принадлежащи на водещия седмичен вестник Expresso и телевизионните канали, управлявани от нейния телевизионен оператор S.I.C. - все още използваха временни сайтове.

Инцидентът се разследва от португалската полиция и Националния център за киберсигурност на страната.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК