За какво още могат да бъдат използвани батериите за електромобили?

Въглеродният отпечатък може да бъде намален, ако се използва повторно, преди да бъде рециклирана

25.12.2021 | 09:50 Редактор: Теодора Патронова
За какво още могат да бъдат използвани батериите за електромобили?

Учени от университета "Корнел", частично финансирани от Националната научна фондация на САЩ (NSF), наскоро публикуваха проучване, което предлага начини за устойчиво пренасочване на използвани литиево-йонни батерии от електрически превозни средства за намаляване на техния въглероден отпечатък, става ясно от публикация на сайта на NSF. 

Експертите изследват как химията, повторната употреба и рециклирането на батериите влияят върху енергийната мощност и въздействието върху околната среда на литиево-йонните батерии за електромобили.

Анализът, публикуван в Science Advances, установява, че въглеродният отпечатък на такава литиево-йонна батерия може да бъде намален с до 17%, ако се използва повторно, преди да бъде рециклирана.

Батериите с намален капацитет за съхранение на енергия могат да бъдат използвани за съхранение на вятърна и слънчева енергия. Изследването е ключово за производството на литиево-йонни батерии за електрически превозни средства, които са проектирани за устойчивост вместо производителност.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК