Къде и защо Apple изостава от конкуренти като Amazon и Google?

Американският технологичен концерн взе мерки

21.12.2021 | 12:14 Редактор: Теодора Патронова
Къде и защо Apple изостава от конкуренти като Amazon и Google?

Apple изостава в една ключова област и това е домът. Тя изостава от конкуренти като Amazon и Google на Alphabet Inc. в областта на интелигентните високоговорители и свързаните с тях устройства - и това не е случайно. Apple знае значението на домашния пазар.

Все пак обаче Apple държи само 5% от пазара на интелигентни високоговорители според Consumer Intelligence Research Partners. На Amazon, с гласовия асистент Alexa, се падат 69% от продажбите, а Google е на второ място с 25%. Но Apple няма универсален домашен хъб - устройство с екран, поради което е още по-трудно да навакса изоставането си.

Но при всички силни страни на конкурентната джаджа Echo Show 15 на Amazon Apple вероятно може да направи много по-добра. Едно централно домашно устройство от Apple би могло да премахне някои от недостатъците на Echo, като например по-дебелия дизайн, бавния и ограничен софтуер и камерата с по-добра производителност.

Apple веднага ще има предимство пред Amazon по отношение на софтуера, тъй като разполага с App Store, а включването на система от висок клас камери и бърз процесор не би трябвало да е проблем. Компанията дори би могла да създаде нов софтуерен слой – нова операционна система, да речем Home mode - която да оптимизира устройството за стационарна употреба. 

Ако Apple реши да превърне iPad в гигантско домашно устройство, няма да иска да прави компромиси с качеството и функциите. Това означава, че той ще бъде скъп. Siri все още се нуждае от подобряване на възможностите за разбиране на потребителите, от свързване с услуги на трети страни и от предприемане на желаното действие. 

Високата цена и неубедителният гласов асистент няма да превърнат Apple в крал на устройствата за интелигентния дом, но поглеждането на концерна от Купертино в тази посока може да е началото на реално присъствие на пазара. 

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК