Apple подкрепя временните откази от налагане на мита върху определени продукти

Компаниите все още се борят с митата, наложени по време на администрацията на Доналд Тръмп

02.12.2021 | 21:39 Редактор: Жаклина Иванова
Apple подкрепя временните откази от налагане на мита върху определени продукти

Apple е подкрепила временните откази от налагане на мита върху Apple Watch и компоненти за Mac Pro, сочи информация на уебсайта на търговския представител на Съединените щати, пише CNBC.

Подадените от компанията декларации са публична стъпка в процес, който може да възстанови предоставеното от правителството изключване от 7,5-процентните мита върху вноса на Apple Watch и 25% върху компонентите за Mac Pro. Те са обект на мита, защото се внасят от Китай. Най-важният продукт на Apple – iPhone, не е обект на подобно облагане.

Този ход е напомняне, че компаниите все още се борят с митата, наложени по време на администрацията на Доналд Тръмп в разгара на търговската война с Китай, особено след като повечето изключения трябваше да изтекат в края на 2020 г. или в началото на тази година.

Завършените Apple Watch и част от компонентите за Mac Pro са сред внасяните продукти, които са засегнати. Apple Watch е основен продукт за Apple, който продаде над 30 млн. бройки миналата година по данни на Counterpoint Research, докато Mac Pro е компютър от висок клас, който струва 6000 долара и повече.

Американският търговски представител заяви през октомври, че ще обмисли възстановяване на някои изключения като ще разгледа всеки случай отделно, особено ако продукт може да се доставя само от Китай. Освен това призова компаниите, които подкрепят изключенията, да отговорят на въпроси, включително дали продуктите могат да бъдат произведени в Съединените щати или в други държави, но не в Китай.

Окончателното производство на продуктите на Apple се случва почти изцяло в континенталната част на Китай, въпреки че Apple полага усилия да диверсифицира производствената си база.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК