Отпечатана на 3D принтер: Израелска компания "сготви" пържола в лаборатория

Предстои представяне и на първото изкуствено рибно филе

10.12.2021 | 09:20 Редактор: Елеонора Танева
Отпечатана на 3D принтер: Израелска компания

Израелска компания изработи стек в лабораторни условия от стволови клетки от крава, които след това са размножени. Клетъчната маса е приведена във формата на пържола с помощта на 3D принтер, след това е "узряла" в инкубатора на лабораторията на MeaTech 3D. Тя тежи 110 гр.

Така компанията се доближава максимално до приготвянето на пържола, за която не е умряло нито едно животно, която е щадяща климата и е произведена без фабрично отглеждане. Целта, която се гони е постигне качеството на "пържола от фермата".

"Смятаме, че сме в челните редици на надпреварата за разработването на първокласни месни продукти на клетъчна основа", казва пред The Guardian главният изпълнителен директор на MeaTech Шарън Фима. Разработват се и клетъчни линии за свинско и пилешко месо, пише investor.bg.

Надпреварата за новия пазар на месо започна отдавна, въпреки че производството е скъпо. Други компании експериментират със смесица от клетъчно култивиране и растителни добавки. В израелската компания SuperMeat месото се произвежда от животински клетки, взети от оплодени кокоши яйца. 

Тази седмица биолози от Лисабонския университет ще представят първото изкуствено рибно филе. За тази цел те са култивирали клетки от лаврак, които имитират външния вид, вкус и текстура на рибата. Филето трябва да е без кости и да не съдържа живак и микропластмаса, които често се срещат в истинската риба.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК