Стряскаща инфлация в Турция: За мнозина месото вече е лукс

Особено силно са поскъпнали основните хранителни продукти

11.11.2021 | 23:17 Редактор: Жаклина Иванова
Стряскаща инфлация в Турция: За мнозина месото вече е лукс

Заради растящата инфлация в Турция хората могат да си позволяват все по-малко неща. Особено силно са поскъпнали основните хранителни продукти. За мнозина месото вече е лукс. А лошото е, че цените ще продължат да растат.

"Инфлацията се е увеличила двойно. Сега на пазара купувам една бройка за същите пари, с които навремето купувах две", казва 25-годишната студентка Елиф Айдън. И не е само тя. Мнозина описват по същия начин скока на всекидневните си разходи.

Но и самите производители всекидневно се борят срещу инфлацията в Турция. Според Турския статистически институт, през октомври цените на потребителските стоки са се увеличили с почти 20% спрямо началото на годината, но мнозина смятат, че дори тези тревожни официални числа не отразяват реалността. Според една независима експертна група, за една година потребителските стоки са поскъпнали не с 20%, а почти с 50%.

Икономистите предполагат, че през идните дни потребителите ще усетят инфлацията още по-болезнено. Йозлем Дериджи Сенгюл смята, че храните и енергията ще продължат да поскъпват със същата скорост. Тя пояснява, че производителите все още не са прехвърлили върху потребителите своите реално нараснали производствени разходи, но тази тяхна сдържаност може да трае максимум три месеца, пише DW.

30-годишният специалист по дигитален дизайн Айдън Савур казва, че чувствително усеща ръста на цените. Независимо, че редовно му вдигат заплатата, покупателната способност на Айдън трайно се снижава:

"За една година покупателната ми способност се сви наполовина", казва той.

Най-бързо растат цените на хранителни продукти като доматите и чушките - само през октомври те са поскъпнали с около една трета. А нарастващите цени на храните удрят най-вече хората, които работят на минимално трудово заплащане. През последните шест години то беше увеличено двойно в турски лири, но в евро стойността му всъщност спадна от 332 на 252.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК