Пропаст между поколенията: 2,9 млрд. души все още живеят без интернет

Разликата между градовете и селата също е голяма

04.12.2021 | 16:11 Редактор: Искра Ангелова
Пропаст между поколенията: 2,9 млрд. души все още живеят без интернет

Докато все повече хора се нуждаят от "интернет детокс", то 37% от хората по света - около 2,9 милиарда души, все още живеят без интернет. 

Това показват данни на доклад на Международния съюз по далекосъобщения на ООН. Данните са още по-шокиращи на фона на силния глобален ръст на броя на потребителите на интернет. Цифрата достигна 4,9 милиарда през 2021 г. За сравнение през 2019 са били 4,1 милиарда потребители. 

Дистанционното обучение и работата от вкъщи, както и необходимостта от достъп до новини, услуги, здравеопазване, електронна търговия и онлайн банкиране, като дистанционно банкиране, се смятат за основните причини, оказващи влияние върху увеличаването на броя на интернет потребителите. Приблизително 782 милиона души са получили достъп до интернет през от 2019 година досега, което е увеличение от 17%.

Броят на интернет потребителите в световен мащаб нараства с повече от 10% през първата година на пандемията, което е най-голямото увеличение за година поне от десетилетие.

96% от хората, които все още нямат достъп до интернет (2,9 милиарда) живеят в развиващите се страни. За най-бедните страни достъпът до интернет често е труден. 

Почти три четвърти от световното население никога не е било онлайн. Хората, които не са имали никога достъп до интернет, живеят в 46-те най-слабо развити страни, информира Money.bg

Според доклада, "силният растеж на интернет потребителите от 2019-а досега, до голяма степен, се дължи на увеличението в развиващите се страни, където достъпът до интернет е нараснал с повече от 13%. 

В световен мащаб средно 62% от мъжете използват интернет в сравнение с 57% от жените. Младите хора, мъжете и жителите на градовете използват повече интернет, отколкото възрастните хора, жените и жителите на селата, като разликата между половете е по-изразена в развиващите се страни. 

Въпреки че дигиталното разделение между половете става все по-малко във всички региони на света и на практика не съществува в развития свят (89% от мъжете и 88% от жените са онлайн), остават големи разликите в най-слабо развитите страни (31% от мъжете и едва 19% от жените са онлайн).

Разделението между половете е особено видимо в Африка (35% от мъжете спрямо 24% от жените) и арабските държави (68% от мъжете спрямо 56% от жените). 

Голяма част от "дигитално изключените" са изправени пред големи предизвикателства, като бедност, неграмотност, ограничен достъп до електричество и липса на цифрови умения и знания. 

"В най-слабо развитите страни почти три четвърти от хората никога не са имали достъп до интернет", обяснява Дорийн Богдан-Мартин, директор на телекомуникационното развитие на международния съюз по далекосъобщенията.

Градове и села

Разликата между градовете и селата също е голяма. В световен мащаб много по-голяма част от хората от градовете имат достъп до интернет, което не е изненадващо - 76% от жителите на градовете имат достъп до интернет, в сравнение с едва 39% от хората в селски райони. Все пак в развитите икономики разликата между градските и селските райони изглежда незначителна по отношение на използването на интернет, като 89% от хората в градовете са използвали интернет през последните три месеца, в сравнение с 85% в селата. В развиващите се страни това съотношение е 72% към 34%.

Пропастта между поколенията

Разликата между поколенията е очевидна във всички региони на света, отбелязва доклада на Международен съюз по далекосъобщения. Около 71% от световното население на възраст 15-24 години използва интернет, в сравнение с 57% от всички останали възрастови групи. 

Разликата между поколенията е най-силно изразена отново в най-слабо развитите страни, където 34% от младите хора са онлайн, в сравнение с едва 22% от останалата част от населението.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК