Поколението "Алфа" - живот под знака на дигиталните технологии

Те са хипергъвкави и им е трудно да се съобразяват с времеви и пространствени връзки

08.11.2021 | 11:34 Редактор: Тодор Петров
Поколението

Поколението "Алфа" е първото, което ще израсне изцяло през 21-и век. Това понятие включва родените между 2010 и 2025 година, тоест последните му представители все още не са родени. 

Децата "Алфа" почти не познават аналоговия свят. Те от съвсем малки са в контакт със смартфоните и таблетите. Мнозина интуитивно се справят с тези устройства още преди да са проговорили.

Афинитетът към дигиталните технологии ще бъде най-голямото предизвикателство в отношенията с децата от поколението "Алфа". 

Те са хипергъвкави и им е трудно да се съобразяват с времеви и пространствени връзки, като например в специални пространства от типа на детските градини или училищата.

Много от тези деца попадат в дигиталното пространство още преди да са проходили: чрез разпространените снимки на бременната майка или заснетата на видео първа изречена дума. Гордите родители с удоволствие пускат тези кадри в интернет, но един ден те могат да се окажат неудобни за децата, пише DW.

От проучване на Института за генерационни изследвания става ясно, че игровото поведение на 56% от 4-5-годишните не съответства на тяхната възраст. При 2-3-годишните и 6-7-годишните нещата не изглеждат много по-различно, т.е. и те имат проблеми със социалното си поведение.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години