Инфлацията направи бедните още по-бедни

Спестяванията на някои домакинства изгаряха по време на пандемията

19.11.2021 | 08:35 Редактор: Искра Ангелова
Инфлацията направи бедните още по-бедни

Инфлацията удря сериозно хората с ниски доходи в Европа. Спестяванията на по-бедните домакинства изгаряха по време на пандемията. Правителствените програми за подпомагане едва частично покриваха дохода им от заплата. Разходите за енергия и храна продължават да нарастват и поглъщат още по-голяма част от приходите, пише Bloomberg. 

Междувременно по-добре платените служители, които преминаха към дистанционен режим на работа, не са толкова чувствителни към колебанията в цените на електроенергията и са се възползвали от нарастването на пазарите на имоти и акции по време на икономическото възстановяване. Пропастта между двете групи продължава да нараства. 

Следващото правителство на Германия се ангажира да се справи с това неравенство. Франция пък е предвидила стотици милиони, за да подпомагане на бедните домакинства, които трудно се справят с високите сметки за ток.

Дори преди да избухне пандемията и да настъпи инфлацията, пропастта между бедни и по-заможни се смяташе за твърде голяма, според доклад от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, информира Money.bg.

Според данни от проучване на Европейската комисия по-бедните граждани на континента са притеснени от инфлацията, докато хората с по-високи доходи не гледат толкова сериозно на вдигането на цените. По-бедните домакинства харчат повече от доходите си за жизненоважни стоки. 

В Италия цената на доматите е скочила с 12% през октомври, на годишна база. Покачването на цените на други основни хранителни продукти като макаронени изделия и зехтин също изпреварват основната инфлация.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК