От началото на пандемията 90 млн. души са изпаднали в крайна бедност

Институцията ще ревизира своята прогноза за БВП през 2021 година, отчитайки стимулите в САЩ

21.03.2021 | 11:50 Редактор: Ралица Братанова
От началото на пандемията 90 млн. души са изпаднали в крайна бедност

Пандемията от коронавируса ще постави повече хора в риск от бедност, предупреди първият зам.-управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Джофри Окамото, цитиран на сайта на институцията. В реч пред Форума за развитие на Китай той изчисли, че разполагаемият доход на човек в развиваща се или развита икономика (без Китай) в периода 2020 - 2022 година ще бъде с 22% по-нисък, спрямо нивата, ако нямаше пандемия от коронавируса.

Опасенията на институцията са, че от началото на кризата 90 млн. души вече са изпаднали в състояние на крайна бедност. Пандемията поставя в риск основно уязвими групи, особено младите хора, нискообразованите и жените, коментира още Окамото.

Расте и неравенството между развитите страни и развиващия се свят.

Той анонсира, но без подробности, че в началото на април МВФ ще коригира своята прогноза за ръст на глобалната икономика, отчитайки мащабната програма за стимули, одобрена в САЩ. През януари институцията обяви, че очаква ръст на световната икономика от 5,5 на сто през 2021 година, пише Investor.bg.

Китайската икономика вече се възстанови до нивата отпреди появата на коронавируса, но вътрешното потребление все още е слабо и натежава. Извън Китай картината е притеснителна на фона на задълбочаващите се разлики между държавите и неравномерното разпределение на ваксините.

От МВФ призовават развитите държави да подпомогнат по-бедния свят и да осигурят достъп до ваксини, за да бъде сложен край на пандемията по-бързо. Икономическата подкрепа, която отпускат правителствата, трябва да бъде по-фокусирана и таргетирана, както и да гарантира устойчиво развитие на икономиката след края на кризата.

В същото време в някои страни липсват достатъчно средства, за да се подкрепи икономиката срещу пандемията, признават от МВФ. Това е особено валидно за бедни държави с високи нива на задлъжнялост. Възстановяването ще бъде по-трудно за държави, които не могат да си позволят макроикономически отговор на кризата и/или имат широк сектор на услугите, който е засегнат от пандемията.

Като цяло перспективата остава "изключително несигурна", отчете още Окамото и допълни, че няма яснота колко дълго ще продължи здравната криза. В МВФ се притесняват и от възникване на мутации на коронавируса, с които ваксините не могат да се преборят. Това ще постави под риск и ще забави възстановяването

Неговите очаквания са, че тази пандемия ще остави дълбоки следи в глобалната икономика.

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
1 rate up comment rate down comment 0
пандемично
преди 2 години
Милиони са обеднели, стотици дърцави са задлъжняли за десетки години напред. Но, 1 % милиардери са увеличили богатствата и влиянието си в света драстично. И "цялата демократична общност" ги боготвори и изпълнява техните приумици! Сигнализирай за неуместен коментар