Стотици служители на Google казаха "не" на задължителната ваксинация

Над 150 хил. работници трябва да качат имунизационния си статус във вътрешните системи на компанията

24.11.2021 | 17:04 Редактор: Жаклина Иванова
Стотици служители на Google казаха

Няколкостотин служители на Google са подписали и разпространили манифест, в който се противопоставят на задължителното ваксиниране срещу Ковид-19 в компанията. Това се превръща в голямо предизвикателство за лидерите на технологичния гигант в момент, в който наближава времето, в което служителите ще се върнат в офисите, пише CNBC.

Администрацията на Байдън нареди на американските компании със 100 или повече служители да се уверят, че служителите им са напълно ваксинирани или редовно тествани срещу Ковид-19 до 4 януари. В отговор Google призова своите над 150 хил. служители да качат ваксинационния си статус във вътрешните системи на компанията до 3 декември, независимо дали планират да посещават офис или не, сочат вътрешни документи, разгледани от CNBC.

Освен това компанията твърди, че всички служители, които работят директно или индиректно с правителствени договори, трябва да бъдат ваксинирани, дори и да работят от вкъщи.        

"Ваксините са от ключово значение за способността ни да дадем възможност за безопасно връщане в офиса на всички и да сведем до минимум разпространението на Ковид-19 в нашите общности", посочи вицепрезидентът на Google по сигурността Крис Ракоу.

Ракоу твърди, че компанията вече въвежда изискванията, така че промените, свързани със заповедта на Байдън, са били "минимални". Имейлът дава краен срок до 12 ноември на служителите да посочат причини, поради които не биха могли да се ваксинират като религиозни вярвания или медицински проблеми.

Манифестът в Google, който е подписан от поне 600 служители на компанията, призовава лидерите ú да оттеглят решението за задължителна ваксинация и да създадат ново изискване, което "включва всички служители на Google", като твърди, че решението на ръководството ще има огромно влияние в корпоративна Америка.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК