"Вот на доверие за $736 млн." - Google създава нов изследователски център в Австралия

Планът за разходите ще вкара в страната значителни технологични ресурси и инвестиции

16.11.2021 | 11:31 Редактор: Жаклина Иванова

Американският технологичен концерн Google ще инвестира 1 млрд. австралийски долара ($736 млн.) в Австралия през следващите 5 години, съобщи компанията във вторник.

Планът се разглежда от наблюдатели и като опит за възстановяване на отношенията месеци след заплахата да спре услугите си, за да избегне по-строго правителствено регулиране, предава Ройтерс.

Основното операционно звено на Alphabet Inc заяви, че планира да разшири облачната инфраструктура, да създаде изследователски център, в който ще работят австралийски изследователи и инженери, и да си партнира с научната агенция Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO).

Управляващият директор на Google за Австралия Мел Силва, който по-рано тази година заплаши да блокира ползването на търсачката на Google в страната, каза, че планът за разходите ще вкара в страната значителни технологични ресурси и инвестиции.

Премиерът Скот Морисън нарече плана "вот на доверие за 1 млрд. австралийски долара" за страната. Той точни, че това "ще донесе повече работни места в страната в областта на STEM", използвайки съкращението за подхода за обединяване на наука, технологии, инженерство и математика.

На парламентарно изслушване през януари Силва изтъкна, че Google може да блокира търсачката си в Австралия, за да избегне нови закони, принуждаващи компанията и оператора на социалните медии Facebook Inc да плащат на новинарските издания за съдържание, публикувано на техните уебсайтове.

Законът обаче влезе в сила и Google отстъпи от заплахата си. Вместо това Google и Facebook сключиха лицензионни сделки с повечето от основните медийни компании в Австралия.

Снимка: Bloomberg.com

Четете повече по темата в investor.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК