Google подписа договори с издатели за повече авторски права на онлайн новините

Целта на промените е да се гарантира, че издателите са финансово компенсирани

20.11.2021 | 09:45 Редактор: Жаклина Иванова
Google подписа договори с издатели за повече авторски права на онлайн новините

Американският технологичен концерн Google обяви, че е подписал първите си договори с германски издатели след въвеждането на нов закон, който дава повече права на авторите на онлайн новини, предаде DPA.

Споразумения вече са подписани със списание Spiegel, вестниците Zeit, Tagesspiegel  и новинарския сайт t-online.de. Компаниите потвърдиха споразуменията с интернет гиганта. Разговорите с други издатели са в напреднала фаза, съобщи американския концерн в комюнике.

"Както за нас, така и за партньорите ни тези споразумения за авторски права представляват крайъгълен камък в укрепването на успешните партньорства“, се посочва в съобщението, в което не се дават подробности относно финансовите уговорки.

По-рано тази година германският закон за авторските права бе изменен, за да отчете нарастващото влияние на интернет по отношение на защитеното с авторски права съдържание. Това бе предприето след приемането на Европейската директива за авторските права, която се прилага в страните членки на ЕС.

Германия прие и допълнителен закон за издателите на печатни издания и журналистите в страната.

Целта на промените е да се гарантира, че авторите и издателите са финансово компенсирани, когато външни интернет платформи използват съдържанието им.

В споразуменията на Google с германските издатели, които идват след подобни сделки във Франция и други страни, е отбелязано, че така наречените снипети (кратки откъси от целия авторски материал) не са включени в закона. Не е ясно колко кратки или колко дълги могат да бъдат тези извлечения, отбелязва DPA.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК