Сбогуваме ли се с конвенционалните двигатели?

ООН се фокусира върху ускоряването на прехода към електрически превозни средства

08.11.2021 | 20:46 Редактор: Теодора Патронова
Сбогуваме ли се с конвенционалните двигатели?

През тази седмица ще се проведе конференцията на ООН за изменението на климата. Сред темите, които ще се обсъждат в следващите дни, ще бъде и евентуалното сбогуване с автомобилите с конвенционалните двигатели – бензинови и дизелови, които ще отстъпят мястото си на мобилност с нулеви вредни емисии.

Това разкри италианският министър на екологичния преход Роберто Чинголани, който допълва, че всички предложения, направени по-рано на конференцията Youth4Climate в Милано, ще бъдат разгледани и обсъдени от участниците в конференцията. Основното от тях е "постепенно спиране на двигателите с вътрешно горене".

По-важното обаче е, че на 10 ноември ще се проведе среща на лидерите в световната автомобилна индустрия, които ще се събират "за да покажат своя ангажимент към бъдещето на автомобилния транспорт с нулеви емисии". Участниците ще трябва да се ангажират да доведат продажбите на превозни средства с нулеви емисии до 100% до 2040 г. (или дори по-рано)“.

Всъщност "ускоряването на прехода към електрически превозни средства" е една от четирите основни области, върху които се фокусира Конференцията на ООН. Целите за спиране на бензина и дизела, които ще бъдат в центъра на преговорите, означават, че продажбите на автомобили и микробуси с конвенционални двигатели трябва да бъдат прекратени през 2035 година (за напредналите пазари) и през 2040 година (за всички останали), пише automedia.investor.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК