Кризата с доставките засегна почти всички, Apple и Amazon губят приходи за милиарди

Amazon, заяви, че цялата ѝ печалба за четвъртото тримесечие ще бъде заличена

04.11.2021 | 11:49 Редактор: Жаклина Иванова
Кризата с доставките засегна почти всички, Apple и Amazon губят приходи за милиарди

Американските технологични гиганти Apple и Amazon.com отчетоха разочароващи тримесечни резултати – знак, че кризата с глобалните вериги на доставки засяга дори най-големите компании в света, изтривайки стотици милиарди долари от общата им пазарна капитализация, пише Bloomberg.

Най-голямата компания за онлайн търговия в света - Amazon, заяви, че цялата ѝ печалба за четвъртото тримесечие ще бъде заличена поради скока на разходите за работна ръка и изпълнение на поръчките.

Междувременно Apple информира, че е загубила приходи за 6 млрд. долара, защото не може да отговори на търсенето на своите продукти, като може да загуби повече през следващото тримесечие.

Но заедно технологичните гиганти отправиха ясно послание към инвеститорите: този празничен сезон ще бъде труден. Докато икономиката излиза от най-лошата пандемия от столетие, доставянето на достатъчно продукти до потребителите е огромно предизвикателство за почти всички.

"Със сигурност ще бъде тежък празничен сезон“, коментира анализаторът в CFRA Research Туна Амоби.

За третото си тримесечие Apple отчете по-ниски приходи от очакваното, което изпрати цената на акциите ѝ с 3,8% надолу преди началото на борсовия ден в петък. Стойността на книжата на Amazon се понижи с близо 5 на сто.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК