Microsoft отне короната от Apple - aкциите ѝ са по-скъпи от всякога

Компанията стана най-високо оценяваната на борсата в света

30.10.2021 | 12:22 Редактор: Жаклина Иванова
Microsoft отне короната от Apple - aкциите ѝ са по-скъпи от всякога

Microsoft отне короната от конкурента Apple на най-високо оценяваната на борсата компания в света. Докато софтуерната компания убеди инвеститорите с най-новите си финансови данни, акциите на производителя на iPhone бяха наказани след разочароващ отчет и се понижиха до 147 долара. Така пазарната стойност му стойност възлезе 2,41 милиарда долара.

Акциите на Microsoft, от друга страна, са по-скъпи от всякога - до 326,8 долара. Пазарната капитализация от 2,46 милиарда долара беше над тази на Apple за първи път от средата на 2020 г.

Двата технологични гиганта се борят в самотен дуел за първото място, откакто Apple свали Microsoft от трона за първи път през 2010 г. Но сегашните затруднения при доставките изглежда са по-голям проблем за производителя на iPhone, отколкото за конкурента. Ето защо през четвъртото тримесечие концернът от Купертино отчете спад в продажбите и предупреди, че във важния коледен бизнес ефектите вероятно ще бъдат още по-драстични.

"В сравнение с по-малко хардуерно ориентираните големи технологични колеги Apple е много по-засегната от прекъсванията във веригите за доставки", казва пред Ройтерс борсовия анализатор в Hargreaves Lansdown Софи Лунд-Йейтс. Microsoft, от друга страна, може да блесне благодарение на търсенето на облачните услуги.

През юни Microsoft зае мястото си в учебниците по икономическа история като едва втората публична компания в САЩ, която достигна пазарна стойност от 2 трлн. долара, подкрепена от залозите, че нейната доминация в облачните изчисления и корпоративния софтуер ще се разшири допълнително в света след коронавируса.

Акциите ѝ превъзхождат тези на Apple и Amazon.com Inc. тази година по отношение на очакванията за дългосрочен растеж както на печалбите, така и на приходите, и разширяване в области като машинно обучение и облачни изчисления.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
bibio7000
преди 2 години
You are absolutely stupid idiots.Terrible translation with no real facts. Сигнализирай за неуместен коментар