Microsoft се отказа от паролите - премахна ги за почти всички услуги

Клиентите ѝ вече могат да изтрият всички пароли от акаунтите си

16.09.2021 | 23:07 Редактор: Жаклина Иванова
Microsoft се отказа от паролите - премахна ги за почти всички услуги

Microsoft обяви, че клиентите ѝ вече могат да изтрият всички пароли от своите акаунти и вместо това да използват услугите ѝ с помощта на приложение за удостоверяване или друго решение.

Технологичният гигант направи акаунтите без парола достъпни за бизнес потребителите на своите продукти през март. Тази система вече е достъпна за всички потребители на Microsoft или Windows. Компанията заяви, че почти 100% от служители ѝ вече използват новата, по-сигурна система за корпоративните си акаунти.

Ако влизането без парола е активирано, потребителите, които влизат отново в акаунт на Microsoft, ще бъдат помолени да дадат своя пръстов отпечатък или друго сигурно отключване чрез мобилния си телефон. Това е далеч по-сигурно от използването на пароли, които могат да бъдат отгатнати или откраднати, според Microsoft.

"Само вие можете да осигурите удостоверяване на пръстови отпечатъци или да предоставите правилния отговор на мобилния си телефон в точното време", посочват от компанията.

Потребителите на Windows все пак ще могат да използват функции за бързо влизане, като например пин код. Някои редки изключения все още ще се нуждаят от пароли, като Office 2010, Xbox 360 конзоли и Windows 8.1 или по-стари машини.

Ако достъпът до приложението за удостоверяване е загубен - например, ако телефонът, на който е инсталирано приложението, е загубен или откраднат - могат да се използват опции за архивиране, включително:

- Разпознаване на лица чрез Windows Hello, което изисква съвместим лаптоп или специална камера.
- Физически ключ за сигурност, който трябва да се използва на устройството.
- Услуга за кратки съобщения (SMS) или имейл кодове.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК