Руска кибератака е таргетирала стотици компании и организации в САЩ

От Novelium последно са се прицелили в доставчици на технологични облачни услуги

26.10.2021 | 11:45 Редактор: Жаклина Иванова
Руска кибератака е таргетирала стотици компании и организации в САЩ

Базираната в Русия агенция, която стои зад миналогодишната голяма кибератака срещу SolarWinds, е таргетирала още стотици компании и организации в рамките на най-новата си вълна от атаки на базирани в Съединените щати компютърни системи, обяви Microsoft в блога си.

На 24 октомври Microsoft написа, че от Novelium последно са се прицелили в доставчици на технологични облачни услуги и такива, занимаващи се с препродажби. Тези атаки са част от по-широка кампания през лятото, твърди Microsoft, допълвайки, че е уведомила 609 от клиентите си между 1 юли и 19 октомври, че са били атакувани, предава Ройтерс.

Само малък процент от скорошните опити за пробив са били успешни, твърди Microsoft пред New York Times. Компанията обаче не разкрива повече подробности.

Американските власти, занимаващи се с киберзащита, не са открити веднага, за да потвърдят информацията, пише investor.bg.

Пред New York Times те са заявили, че тече операция, а според старши представител на администрацията проблемите е можело да бъдат предотвратени, "ако доставчиците на облачни услуги бяха имплементирали базови практики за киберсигурност".

"Тази скорошна активност е пореден индикатор, че Русия се опитва дългосрочно, систематично да получи достъп до редица точки от технологичната верига на доставките и да установи механизъм за следене – сега или в бъдеще – на обектите, които представляват интерес за руското правителство", пише Microsoft.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК