Компаниите са станали по-уязвими към кибератаки по време на пандемията

"Пандемията създаде проблеми за бизнеса", посочи основателят на Cyber Management Alliance Амар Синх

03.09.2021 | 07:48 Редактор: Жаклина Иванова
Компаниите са станали по-уязвими към кибератаки по време на пандемията

"По време на пандемията компаниите станаха по-уязвими към кибератаки. Работата извън офиса има много предимства - може да сте близко до семейството си, но има и някои минуси, като това да нямате бърз достъп до IT отдела на компанията, а при проблем някои хора не искат да пишат дълги имейли или да обясняват по телефона. Пандемията създаде проблеми за бизнеса и в същото време възможности за киберпрестъпниците", каза основателят на Cyber Management Alliance Амар Синх в интервю за  Bloomberg TV Bulgaria.

"По време на локдауна лаптопите за работа често попадаха в ръцете на децата или на други членове на семейството. А това е нещо, което не бива да се случва. Ако една компания или институция иска да знае за състоянието на хардуера, който служителите използват, е много лесно, ако компютрите са в офиса. Всичко това се промени с работата от вкъщи", сподели още той.

За госта най-важното нещо за една компания, ако е обект на хакерска атака, е да приеме факта, че може да бъде атакувана по всяко време.

"Повечето от нас, понеже сме хора, щом се върнем вкъщи затваряме вратата и я заключваме. Защо го правим? Защото си мислим, че ако заключим вратата, никой няма да влезе в дома ни", добави основателят на Cyber Management Alliance.

"Проблемът в киберпространството е, че ако един бизнес похарчи $100 000 за киберзащита, хората започват да си мислят "похарчих толкова много средства за киберсигурност и няма как да бъда атакуван", допълни още Амар Синх

Друга тема от разговора бе свързана с това как може обикновеният потребител да си осигури по-голяма сигурност.

"На първо място бих казал, че във всяка компания човекът с администраторски достъп до системите и информацията трябва да бъде внимателно подбран, както бихте подбирали сигурни пароли и потребителски имена. Ако хакерите не се доберат до привилегии за достъп каквито имат администраторите, това вдига трудността за осъществяване на атаката от 60% на 90%", обясни Амар Синх.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК