Китай с могъщ план за киберсигурността, секторът достига над $38 млрд. до 2023 г.

Властите в страната затягат хватката си около местния технологичен сектор

12.07.2021 | 14:32 Редактор: Жаклина Иванова
Китай с могъщ план за киберсигурността, секторът достига над $38 млрд. до 2023 г.

Китайското министерство на индустрията и информационните технологии обяви днес, че e създало проект за тригодишен план за действие за развитие на индустрията за киберсигурност в страната.

Освен това ведомството разкри, че очаква секторът да достигне над 250 млрд. юана (38,6 млрд. долара) до 2023 г., предава Ройтерс.

Проектът се появява в момент, в който китайските власти засилват усилията си за изготвяне на регламенти за по-добро управление на съхранението, прехвърлянето на данни и поверителността на личната информация.

През уикенда администрацията на киберпостранството на Китай предложи нови правила, които призовават всички компании, разполагащи с масиви от данни за над 1 млн. потребители, да преминават проверки за сигурност, преди да се листват зад граница.

Този регламент се появи след началото на регулаторната проверка на китайския гигант Didi Chuxing за предполагаемо нарушаване на законите за поверителност на данните.

Властите в Китай затягат хватката си около местния технологичен сектор, а през последната седмица фокусът им попадна върху листващите се в чужбина китайски компании. Въпреки недоволството на Пекин от първичните публични предлагания в САЩ, местните инвеститори в стартъпи не са обезсърчени.

Според CNBC, те имат други опции за извличане на възвръщаемост от инвестициите си и твърдят, че новите правила могат да премахнат част от несигурностите, съществували до този момент.

Технологични гиганти като Alibaba и Tencent, които са подкрепили значителен брой компании, листнати в Съединените щати, също се оказаха под прицела на антимонополните практики на Китай през изминалата година.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК