Popcorn Time е новият хит във видео пиратството

Експерти определят въпросният продукт като "видео услуга Netflix за пирати"

18.03.2014 | 15:05 Редактор: Мариета Иванова
 Popcorn Time е новият хит във видео пиратството

Дебатът за така нареченото "пиратство" в мрежата едва ли ще затихне скоро, но е факт, че авторите на съдържание могат да го продават успешно и без да се притесняват от нарушения на авторските им права. Съвсем пресен пример за това е програмата Popcorn Time, която по думите на онлайн изданието Time e "толкова добрa във видео пиратството, че чак плаши". Експертите от TorrentFreak пък наричат въпросния продукт "видео услуга Netflix за пирати".

"Пиратските" определения и нарицателни не променят същността на продукта Popcorn Time, който е просто нова open source програма за файлов обмен чрез протокола BitTorrent.


Popcorn Time определено заслужава внимание, тъй като олицетворява следващ етап в еволюцията на този тип софтуер. Повечето днешни BitTorrent клиенти позволяват определен файл да се консумира едва след пълното му сваляне на локалния компютър. Разработчиците на Popcorn Time обаче са реализирали в програмата си възможност за мигновено възпроизвеждане на видео съдържанието. Нещо повече – те са създали и общ каталог за филми, съставен на базата на индексации от популярни BitTorrent ресурси. По такъв начин се е получил един изключително удобен и бърз инструмент за гледане на филми, които могат да се намерят в съществуващите BitTorrent-мрежи. Казано иначе, създателите на Popcorn Time трудно могат да се определят като "пирати".

Въпреки очевидно алтруистичните им цели обаче, т.нар. "правопритежатели" вече правят някои опити да спънат. Това обаче едва ли ще попречи особено на разпространението на софтуера.