Наследници на Samsung продават акции за $1,8 млрд. заради натрупани данъци

Компанията разширява и леярския си бизнес, произвеждайки персонализирани чипове за клиенти като Nvidia

10.10.2021 | 17:19 Редактор: Жаклина Иванова
Наследници на Samsung продават акции за $1,8 млрд. заради натрупани данъци

Наследниците на покойния президент на Samsung Group планират да продадат акции в редица компании на стойност около 1,8 млрд. долара, за да могат да платят натрупаните разходи по неизплатени данъци върху наследството на обща стойност над 12 трлн. вона (10 млрд. долара), предава Bloomberg.

Съпруга на покойния Лий Кун-хи Хон Ра-хи е подписала тръстово споразумение с Kookmin Bank на 5 октомври за продажбата на 19,9 млн. акции, или дял от 0,33% в Samsung Electronics Co., сочи документ. Делът е на стойност около 1,4 трлн. вона въз основа на цената на акциите от 71 500 вона в края на петъчната търговия.

Дъщерите на Лий – Лий Бо-джин и Лий Сео-хюн, също са подписали сходни тръстови споразумения с Kookmin Bank на 5 октомври, като всяка от тях ще продаде по 1,5 млн. акции, или два дяла от 1,95% в Samsung SDS, показва отделен документ. Всеки дял е на стойност около 242 млрд. вона въз основа на цената на акциите в края на търговията в петък.

Лий Сео-хюн е подписала тръстово споразумение и с Южнокорейската банка за продажба на 2,46 млн. акции, или дял от 1,73%, в Samsung Life Insurance до 24 декември. Те се оценяват на около 247 млрд. вона.

Най-голямата южнокорейска компания обяви оперативна печалба в размер на 15,8 трлн. вона (13,2 млрд. долара) за трите месеца до края на септември, което отговаря на средната оценка на анализаторите за 15,75 трлн. вона. Продажбите са достигнали 73 трлн. вона (61,15 млрд. долара) спрямо оценки за 73,5 трлн. вона, сочат предварителните резултати.

Най-големият производител на чипове за памет и смартфони в света е спечелил от силното търсене, докато глобалната икономика се възстановява от пандемията с Ковид-19. Хроничният недостиг повиши цените на чиповете, използвани във всичко - от мобилни телефони до умни автомобили и центрове за данни, захранващи облачни пространства и услуги.

Samsung разширява и леярския си бизнес, произвеждайки персонализирани чипове за клиенти като Nvidia.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК