Samsung изпревари Intel по приходи от производството на чипове

Позиционирането вероятно ще остане такова в близко бъдеще

02.08.2021 | 10:49 Редактор: Тодор Петров
Samsung изпревари Intel по приходи от производството на чипове

Intel се стремеше към превъзходство в областта на технологиите за чипове в продължение на години, но сега се раздели с първото си място в индустрията по един важен показател.

През второто тримесечие Samsung Electronics изпревари Intel като водещ производител на чипове в света по приходи. Като се имат предвид различните перспективи пред основния им бизнес, позиционирането вероятно ще остане такова в близко бъдеще, твърдят анализатори от индустрията.

Южнокорейската технологична компания, която се специализира в чипове за памет, записа 22,74 трлн. вона, еквивалентни на 19,7 млрд. долара, приходи от чипове за периода от април до юни. Общите приходи на Intel за периода са 19,6 млрд. долара и намаляват до 18,5 млрд. долара, след като извадим приноса на бизнес звеното, което тя реши да продаде.

Базираната в Санта Клара, Калифорния, Intel държа първото място през по-голямата част от последните три десетилетия, като го отстъпи на Samsung през 2017 и 2018 г., когато имаше бум на продажбите на чипове за памет.

Въпреки че много фирми, включително Nvidia и Qualcomm, проектират особено развити чипове, само TSMC и Samsung могат да ги произвеждат. Intel може да се присъедини към тях, ако успее да изпълни амбициите си.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК