Идеалното място за улавяне на енергия от слънце, вятър и вода

Португалия става все по-малко зависима от изкопаемите горива

29.09.2021 | 17:23 Редактор: Елеонора Танева
Идеалното място за улавяне на енергия от слънце, вятър и вода

Португалия е разглеждана от мнозина в сектора на възобновяемата енергия като идеалното място за улавяне на енергия от коктейл от природни ресурси: слънце, вятър и вода.

Слънчевите паркове и вятърните турбини станаха част от пейзажа на Португалия преди години, но въпреки че около 70% от генерираната електроенергия идва от възобновяеми източници, страната все още разчита на вносни изкопаеми горива за задоволяване на енергийните си нужди.

От колосална вятърна електроцентрала, плаваща сред океанските вълни, до стотици слънчеви панели на повърхността на язовир, Португалия проучва иновативни начини за увеличаване на възобновяемата енергия, разказва "Ройтерс".

В Португалия почти 20% от населението среща трудности да поддържа топлината на домовете си не се отказват от зелената си мечта и плаващите решения биха могли да играят роля.

На около 18 километра от брега на северния пристанищен град Виана до Кастело, три гигантски вятърни турбини на брега, монтирани на огромни жълти плаващи конструкции, са закотвени с вериги към дъното на Атлантическия океан, информира bloombergtv.bg.

"Инсталирането на турбини в дълбоко море, където ветровете са силни, позволява да се произвежда повече енергия от конвенционалните конструкции на сушата. В крайна сметка това ще направи електричеството по-евтино, а Португалия - по-малко зависима от изкопаеми горива", каза Хосе Пинейро, директор на проекта WindFloat Atlantic.

Но морските вятърни паркове се сблъскват с противопоставяне от страна на риболовните общности, тъй като ограничава достъпа им около платформите или близо до подводния кабел, който ги свързва със сушата.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК