Нова функция на iPhone: Ще може да диагностицира депресия у потребители?

Технологичният гигант изследователски проекти с университет и фармацевтична компания

21.09.2021 | 23:35 Редактор: Здравко Черкезов
Нова функция на iPhone: Ще може да диагностицира депресия у потребители?

Американският технологичен гигант Apple работи върху технология, която да помага за диагностициране на депресия и спад на когнитивните способности. Целта на компанията е да предложи инструменти, които да разширят обхвата на нейното растящо портфолио от здравни услуги, твърдят източници, запознати с въпроса, както и документи, разгледани от Wall Street Journal.

Използвайки различни сензорни данни, включително за мобилност, физическа активност, за съня, поведението при писане и други, изследователите се надяват, че ще могат да разчетат дигиталните сигнали, свързани с въпросните проблеми. По този начин могат да бъдат създадени алгоритми, които да предлагат надеждното им откриване, допълват източниците. Apple се надява, че това ще бъде основата за уникални функции в нейните устройства.

Усилията произтичат от изследователските партньорства, които Apple обяви с Университета на Калифорния в Лос Анджелис (UCLA) и с фармацевтичната компания Biogen. Първото се фокусира върху изучаването на стреса, тревожността и депресията, а второто върху умереното намаляване на когнитивните способности. Проектът с UCLA носи кодовото име “Seabreeze”, а този с Biogen – „Pi”, твърдят източниците и документите.

Biogen е започнала проучването си в понеделник, но много от подробностите за проучваните на Apple не са обявени публично. Това лято фармацевтичната компания е получила одобрения от Американската агенция по храните и лекарствата за нов медикамент за лечение на леки когнитивно нарушение.

Представители на Apple, Biogen и UCLA са отказали да коментират, пише investor.bg.

Голяма част от миналата работа на Apple в областта на човешкото здраве беше фокусирана върху функциите на нейния умен часовник. Изследванията на психичното здраве и когнитивния спад използват по-чувствителни данни от iPhone и показват, че здравното звено на Apple се насочва към функции за водещия продукт на компанията, твърдят източници, запознати с плановете на гиганта.

Изследователските проекти все още са в ранен етап на развитие и може никога да не доведат до нови функции за iPhone, допълват те. Въпреки че предишни академични изследвания показват, че хората с определени психични заболявания ползват дигиталните си устройства по различен начин от други. Остава да се види дали в крайна сметка могат да бъдат създадени надеждни алгоритми за откриване на тези състояния, твърдят учени.

Точното диагностициране на психичните проблеми и мозъчните нарушения обикновено изисква внимателно наблюдение от специалисти, но много хора нямат достъп до такива. Изследователите, работещи с Apple, се надяват, че работата им ще доведе до създаването на достъпна алтернатива.

Ако тези усилия пожънат успех, Apple и нейните партньори могат да подобрят процеса по откриване на такива състояния, които засягат десетки милиони хора по целия свят. Но мащабът на следене на потребителите, което може да е необходимо за тази цел, може да повдигне много въпроси за поверителността. За да ги адресира, Apple иска да създаде алгоритми, работещи на самите устройства, които не изпращат данни до нейните собствени сървъри, сочат още документите.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК