Apple умишлено позволява на децата достъп до приложения за възрастни?

"Разследване разкрива големи пропуски в мерките за безопасност на децата в App Store", се посочва в доклад

26.08.2021 | 12:57 Редактор: Жаклина Иванова
Apple умишлено позволява на децата достъп до приложения за възрастни?

Apple съзнателно позволява на непълнолетни потребители достъп до приложения, предназначени за възрастни, според проучване на Tech Transparency Project (TTP), въпреки че компанията е поискала и записала датите им на раждане.

Разследването установява разминаване между информацията, която Apple знае за даден потребител, която включва тяхната декларирана възраст, и начините, по които контролира възрастовите ограничения в своя App Store.

TTP е създал потребителски акаунт с дата на раждане през февруари 2007 г. и е тествал колко добре се прилагат правилата на Apple. Групата открива, че въпреки че потребителят е декларирал възраст само на 14 г., той е можел да изтегли приложения като "Eros: Hook Up & Adult Chat" и "KinkD: Kink, BDSM Dating Life" от онлайн магазина.

И двете приложения са означени като "17+" от системата за възрастово класиране на Apple, но когато непълнолетен потребител се опита да ги изтегли, те просто се представят с изскачащо известие, което ги моли да да потвърдят, че са на 17 или повече години.

По същия начин много приложения, предназначени само за възрастни, използват технологията на Apple "Sign in with Apple", като възлагат създаването и валидирането на даден акаунт на притежателя на платформата.

Отново, въпреки че Apple знае възрастта на участващите потребители, TTP открива общо 37 приложения, предназначени за възрастни, които позволяват на непълнолетни потребители да влизат в профила си в iCloud и незабавно да имат достъп до съдържанието за възрастни.

"Разследването разкрива големи пропуски в мерките за безопасност на децата в App Store, показващи колко лесно е за младите тийнейджъри да имат достъп до приложения за възрастни, които предлагат запознанства, случайни разговори, случаен секс и хазарт, дори когато Apple знае, че потребителят е непълнолетен", каза организацията в доклада си за компанията.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК