Скъпо удоволствие - полетът в Космоса на SpaceX струва $200 млн.

През трите дни на полета си, капсулата "Dragon" ще се движи със скорост 30 хиляди километра в час

16.09.2021 | 20:22 Редактор: Жаклина Иванова
Скъпо удоволствие - полетът в Космоса на SpaceX струва $200 млн.

В много отношения тази космическа мисия е историческа. За първи път в историята на човечеството се извършва пилотиран полет в Космоса без професионални астронавти на борда. Четиримата пасажери са най-обикновени хора, които излитат сами.

Набрани чрез конкурс

Сред екипажа за първи път има и чернокож: 51-годишната Шан Проктър е професор по геология и е спечелила мястото си в мисията чрез конкурс. Цели два пъти тя е кандидатствала в НАСА за астронавт, и два пъти е била отхвърляна, пише DW.

Друга от участниците в мисията "Inspiration 4" е най-младата американка, летяла някога в Kосмоса: 29-годишната Хейли Арсеноу е асистент-лекар в една болница. Като дете тя се е преборила с рак на костите, и когато е станало ясно, че ще лети в Космоса, се е обадила на ортопеда си, за да му каже следното: "Можеш спокойно да запишеш в автобиографията си, че си извел изкуствена протеза в Космоса". Арсеноу е и първият човек с изкуствена протеза, летял в Космоса.

Третото място на борда на космическата капсула беше спечелено от Кристофър Семброски. Той е 41-годишен ветеран и инженер.

Скъпо удоволствие: полетът струва 200 милиона долара

Разходите плаща четвъртият човек на борда: предприемачът и милиардер Джаред Исакман. Точната сума не е известна, но експерти оценяват разходите на около 200 милиона долара. Но не парите са най-важното за Исакман: "Трябва да отворим вратата за следващи такива мисии", каза той също за CNN. Богаташът иска Kосмосът да бъде достъпен за всички хора, а не само за милиардери като него. И в този смисъл сегашната 3-дневна мисия в Kосмоса трябва да положи основите за това, споделя Исакман.

Но има и критици, сред които е например сенатор Бърни Сандърс, които смятат, че милиардите за космически туризъм биха могли да бъдат по-разумно похарчени тук, на Земята. Те обръщат внимание и на това, че ракетите изразходват огромно количество гориво, чието производство пък поглъща много ток.

Космическите компании като Virgin Galactic, Blue Origins и Space X обаче твърдят, че тези полети имат научно-изследователски цели. Така например членовете на екипажа на "Inspiration 4" ще проведат през трите дни на полета медицински тестове, като например вземане на кръв и анализ на микробиоми. Освен това SpaceX, според информация на самата частна компания, работи в тясно сътрудничество с НАСА.

Тоалетна с гледка

През трите дни на полета си, капсулата "Dragon" ще се движи със скорост 30 хиляди километра в час, като на всеки 90 минути ще прави по една пълна обиколка около Земята. Четиримата от "Inspiration 4" ще прекарат не само повече време в Космоса, но и летят по-високо както от предишните космически туристи – милиардерите Джеф Безос и Ричард Брансън, така и от международната космическа станция (МКС). Освен това капсулата разполага с баня без аналог в света – прозрачен купол над тоалетната чиния осигурява на четиримата космически туристи гледка на 360 градуса.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК