Учени от Хонконг разработиха евтин тест за антитела срещу новия коронавирус

Целият процес отнема по-малко от пет минути

16.09.2021 | 13:10 Редактор: Юлия Христова
Учени от Хонконг разработиха евтин тест за антитела срещу новия коронавирус

Учени от Хонконг разработиха евтин и бърз тест за антитела срещу новия коронавирус чрез изследване на проба от слюнка или кръв, съобщава "Ню сайънтист". За по-малко от пет минути изследването показва дали пациентът има имунитет срещу Ковид-19.

Тестът е създаден от екип китайски физици и лекари, работили под ръководството на Ян Фенг, професор в Хонконгския политехнически университет. Бързото изследване за начилието на антитела използва органични електрохимически транзистори. Капка кръв или слюнка се поставя върху един от тях, направен от злато и поставен в малка, пластмасова лентичка.

Когато антителата се свържат с него, транзисторът подава електрически сигнали, които се разчитат от преносим измервателен уред, свързан чрез блутут устройство към мобилен телефон. Целият процес отнема по-малко от пет минути.

В лабораторни условия тестът дава много точни резултати, дори и при доста ниски нива на антителата. Специалистите планират да проведат клинични изпитания, за да потвърдят, че тестът работи и в реални условия. Ако опитът е успешен, учените ще кандидатстват за одобрение за пускане на изследването на пазара. Според тях цената му ще е по-малко от един долар, пише "24 часа".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК