Преди вота в Германия: Ето как Кремъл залага на дезинформацията

Видеоклип в YouTube, в който се поддържат теории на конспирациите срещу ваксините, е гледан милион пъти

06.09.2021 | 07:55 Редактор: Юлия Христова
Преди вота в Германия: Ето как Кремъл залага на дезинформацията

Видеоклип в YouTube, в който се поддържат теории на конспирациите срещу ваксините в Германия, е гледан повече от милион пъти. Публикация във Facebook, популяризираща местна крайнодясна политическа партия, беше споделена от десетки хиляди хора. Съобщение в Twitter, атакуващо водещ политик преди предстоящите избори в страната, се харесва многократно в продължение на месеци.

Хиляди публикации в социалните мрежи като тези се разпространяват в най-голямата европейска икономика и всички те идват от RT Deutsch, поддържаната от Кремъл медия, пише Марк Скот за европейското издание на "Политико".

Като цяло руският телевизионен оператор - чиято цел е да осигури алтернатива на гледната точка на западните медии за текущите събития и да популяризира стратегическите интереси на руския президент Владимир Путин - се превърна в най-известната медия в социалните мрежи в Германия само седмици преди федералната изборите на 26 септември.

От март RT Deutsch се фокусира върху насърчаването на страховете срещу ваксините около пандемията от Ковид-19 и отстояването на крайнодясната "Алтернатива за Германия" (AfD). Публикациите са събрали общо приблизително 22,7 милиона взаимодействия във Facebook под формата на коментари, харесвания и споделяния, според проучване на German Marshall Fund (GMF), базиран във Вашингтон мозъчен тръст, пише bloombergtv.bg.

Тези цифри поставят подкрепяната от Кремъл медийна организация начело сред водещите социалните мрежи в сравнение с масовите германски издатели като Bild, националния таблоид, собственост на Axel Springer (който също е съсобственик на POLITICO) и Deutsche Welle, международната компания в страната, публична телевизия, сочи анализ на данни чрез CrowdTangle, инструмент за анализ, собственост на Facebook.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК