"Предимствата са повече от рисковете": Ваксинират всички над 12 г. в Германия

Фактите говорят в полза на ваксинацията, посочи министърът на здравеопазването Йенс Шпан

17.08.2021 | 08:47 Редактор: Здравко Черкезов

Постоянната имунизационна комисия в Германия вече препоръчва ваксини и на тийнейджърите между 12 и 17 години. Както бе заявено - предимствата са повече от рисковете, пише DW.

След анализ на данните от имунизационната програма в САЩ, където вече бяха ваксинирани почти 10 милиона деца и юноши, Постоянната комисия по ваксинациите в Германия препоръча и имунизирането на децата над 12 години. Анализът е позволил да се направи надеждна оценка на рисковете от ваксината във въпросната възрастова група: "Съгласно последните научни данни, предимствата от ваксината са повече в сравнение с риска от много редки странични въздействия", съобщава комисията.

Нейната официална препоръка за ваксиниране на децата и юношите още не е факт, възможни са някои дребни допълнения и промени. С тази препоръка ще бъде коригирана предишната позиция на Постоянната комисия, според която трябваше да се ваксинират само деца и юноши с предходни заболявания.

В същото време комисията подчертава, че ваксинацията на тийнейджърите в никакъв случай не бива да се превръща в предпоставка за участие в социалния живот. И тя ще продължи да се извършва след изричен инструктаж от страна на лекар за ползата и потенциалните рискове.

"Фактите говорят в полза на ваксинацията"

Министърът на здравеопазването Йенс Шпан приветства новата позиция на Постоянната комисия като "добра новина". "Подрастващите и техните родители вече разполагат с ясна научна препоръка да вземат решение в полза на имунизацията. Фактите говорят в полза на ваксинацията, разполагаме освен това с достатъчно ваксини за всички възрастови групи", каза министърът. Според Шпан ваксинирането може да започне още тази седмица.

Европейската агенция по лекарствата ЕМА още в края на май даде зелена светлина за ваксинирането на подрастващите в групата 12-15 години с ваксината на BioNTech/Pfizer. А през юли допусна и ваксината на Moderna за подрастващи под 18 години.

Над половината германци са напълно ваксинирани

Имунизационната кампания в Германия продължава да върви с много добро темпо. Броят на хората, получили и втора доза, бързо се увеличава. Напълно ваксинирани вече са 47,6 милиона души в Германия или над 57 процента от населението. Поне една доза вече са получили над 52 милиона - или повече от 63 на сто от живеещите в страната. Министър Шпан благодари на всички участници в имунизационната кампания за техните усилия. "Всяка ваксина е важна" - написа Шпан в социалните мрежи.

Междувременно се множат сведенията, че числеността на ваксинираните хора в Германия е дори по-висока от официалната. Най-напред съобщиха този факт от Института "Роберт Кох", след което той беше потвърден от представително проучване на общественото мнение, проведено от авторитетната агенция "Инфратест димап".

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Горски
преди 2 години
Кой поема отговорност при летален изход от ваксинация? Сигнализирай за неуместен коментар