Как Египет ще преобрази представите за интелигентен град

Мрежа от най-малко 6000 камери ще следи активността на всяка улица

05.09.2021 | 20:00 Редактор: Юлия Христова
Как Египет ще преобрази представите за интелигентен град

В новата столица на Египет в покрайнините на Кайро жителите ще използват интелигентни карти и приложения, за да отключват врати и да извършват плащания, и да сърфират в мрежата по обществен WiFi, разпространяван от уличните лампи, разказва "Ройтерс".

Мрежа от най-малко 6000 камери ще следи активността на всяка улица, проследявайки пешеходци и превозни средства, за да регулира движението и да докладва за подозрителна дейност.

Дизайнът на „интелигентен град“ няма нищо общо с повечето квартали на съществуващата разрастваща се столица, където старата инфраструктура може да означава неравномерно покритие на интернет и телефон, портиерите в плътно застроени жилищни блокове играят ролята на човешка мрежа за наблюдения, а административните задачи могат да включват часове чакане на опашки.

Градът, построен от нулата в пустинята - наричан за момента Новата административна столица - е проектиран да побере 6,5 милиона жители и се очаква да отвори врати за първите си държавни служители по-късно тази година.

В момента не е ясно до каква степен ще се измести политическия и административен център на Египет от Кайро към новата столица, на 45 км от Нил. За много обикновени египтяни, за които оживеният град е бил дом от поколения, преместването и цената биха били немислими.

Но за тези, които решат да се преместят, им е обещано едно единствено приложение за плащане на сметки за комунални услуги, достъп до местни услуги и докладване на оплаквания и проблеми.

Длъжностни лица казват, че съвременните технологични системи ще помогнат за намаляване на отпадъците чрез откриване на течове или неизправности и като позволят на жителите да следят потреблението.

„Чрез мобилното си приложение гражданинът ще може да управлява всичките си житейски дела от мобилния си телефон“, каза Мохамед Халил, ръководител на технологиите за Administrative Capital for Urban Development (ACUD), военната и държавна компания, изграждаща града, пише bloombergtv.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК