Приходите на Суецкия канал в Египет бележат рекорден ръст - $5,84 млрд.

Около 15% от световния корабоплавателен трафик преминава през него

11.07.2021 | 23:55 Редактор: Юлия Христова
Приходите на Суецкия канал в Египет бележат рекорден ръст - $5,84 млрд.

Приходите на Суецкия канал в Египет са нараснали до рекордните 5.84 млрд. долара през финансовата година 2020-21 (юли-юни) спрямо 5.72 млрд. долара през предходната година, съобщиха от администрацията на Суецкия канал в неделя, предаде "Ройтерс".

Приходите на канала през първите шест месеца на тази година са се увеличили до около 3 млрд. долара в сравнение с 2.76 млрд. долара за същия период на миналата година, въпреки инцидента с контейнерния кораб Ever Given през март.

Ever Given блокира канала за шест дни през март и наруши световната търговия. На кораба беше разрешено да напусне канала по-рано този месец, след като Египет постигна споразумение със собственика и застрахователите.

Дело, заведено от администрацията за обезщетение пред египетски съд, бе отменено в неделя след споразумението, съобщиха съдебни източници.

Броят на корабите, преминали през Суецкия канал, се е увеличил през първата половина на 2021 г. до 9 763 кораба в сравнение с 9 546 кораба през същия период на миналата година.

Около 15% от световния корабоплавателен трафик преминава през Суецкия канал, най-краткият маршрут за корабоплаване между Европа и Азия. Това е важен източник на чуждестранна валута за Египет.

Вследствие на засядането на Ever Given, администрацията ускори плана за разширяване на най-южния участък на канала, където стана катастрофата, и за разширяване на второто платно на север, построено през 2015 г., пише bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК