Три дни ще са нужни за пълното освобождаване на трафика през Суецкия канал

Разходите за доставка на стоки до Европа ще се увеличат, смятат експерти 

30.03.2021 | 18:05 Редактор: Жаклина Иванова

Три дни или три дни и половина ще са необходими за окончателното освобождаване на трафика през Суецкия канал. 

"Няма да спим. Това е ново предизвикателство, по което работим. Корабоплаването по този жизненоважен път ще се възвърне към нормален режим. С това темпо за три дни или за три дни и половина, може да наваксаме изгубеното и да се разчисти задръстването от кораби", коментира Осама Рабие - директор на държавната агенция за Суецкия канал.

Сред чакащите има десетки контейнеровози, търговски кораби, петролни танкери и танкери за втечнен петрол и газ. Десетки милиони ще струва на компаниите това забавяне, тъй като има разходи, които не се покриват от полиците им.

Блокираният кораб е задържал около 9,6 млрд. долара стоки всеки ден. Ще отнеме няколко седмици, за да се изчисти изоставането. Според експерти в резултат на това разходите за доставка на стоки до Европа вероятно ще се увеличат. 

Около 12% от световната търговия преминава през Суецкия канал, който свързва Средиземно море с Червено море и осигурява най-късата морска връзка между Азия и Европа. След дни на огромни усилия  - "Ever Given" беше изтеглен вчера, а точно преди седмица 400-метровият кораб блокира морския път. 

Гигантът беше преместен с помощта на 11 буксирни въжета и два мощни влекача. Дъното на Суецкия канал е прегледано и всичко е наред, успокояват властите, отговарящи за транспортния коридор. 

Всичко това се случва в момент, когато търговията се бори с въздействието на пандемията Ковид-19.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК