Apple въвежда нови ограничения за медийните услуги

Те ще създават линкове в приложенията си, през които да се регистрират в сайтове на компании

02.09.2021 | 11:09 Редактор: Жаклина Иванова
Apple въвежда нови ограничения за медийните услуги

Apple обяви, че ще позволи на медийни услуги да създават линкове в приложенията си, през които да може да се регистрират в уебсайтовете на въпросните компании. Това дава на играчи като Spotify Technology и Netflix възможност да прескочат споделянето на дял от абонаментите си с производителя на iPhone, пише Wall Street Journal.

Spotify и други технологични компании от години твърдят, че ограниченията, наложени от Apple, не са справедливи и са антиконкурентни. Базираната в Купертино, Калифорния, компания по-рано забрани на Spotify и други да насочват своите потребители към опции за регистрация извън App Store.

Apple разкри промяната, посочвайки, че тя е сред корекциите, които е направила, за да приключи разследване на Японската комисия за справедлива търговия и ще се прилага в глобален мащаб за т.нар. приложения за четене, достъпни чрез App Store на Apple.

Промените ще влязат в сила в началото на следващата година, обяви Apple, след като правителството постави под въпрос властта, която компанията има над софтуера на външни разработчици, които разпространяват дигитални стоки и услуги през iPhone и iPad.

Американски съдия работи по антимонополно дело, заведено от разработчика на Fortnite – Epic Games. В него се твърди, че Apple несправедливо е ограничила разпространението на приложения чрез своя App Store и изисква плащанията да се извършват през нейната система за разплащания в приложенията, която прибира дял до 30% от приходите. Apple твърди, че нейната система за разплащания защитава потребителите

Въпреки че най-новите промени няма да повлияят на казуса с Epic Games, те представляват най-голямото отстъпление в правилата, които отдавна бяха смятани за непоклатими в App Store. Въпреки че критиците описват правилата като тактика, която Apple използва, за да упражнява власт и контрол, промените не задълбават в основата, от която Apple генерира средствата си, като игри като Fortnite.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК