Марсоходът Perseverance "изгуби" скална проба от Червената планета

Инженерите на НАСА се опитват да разберат какво се е объркало

10.08.2021 | 13:03 Редактор: Здравко Черкезов
Марсоходът Perseverance

Инженерите на НАСА се опитват да разберат какво се е объркало с първия опит марсоходът Perseverance да вземе скални проби от Червената планета, съобщи Би Би Си.

Всички механизми миналия петък работели безупречно, но металната тръба, в която трябваше да попадне скалната проба, по някаква причина се оказа празна.

Експертите предполагат, че причината може да са някои специални свойства на тази порода.

Те се надяват, че допълнителни изображения и телеметрия от Марс ще помогнат за разрешаването на загадката.

"Първоначалната версия беше, че тръбата е празна, защото скалата не реагира на пробиването според очакванията, а не поради неправилно работещо оборудване за вземане на проби и съхранение", казва мениджърът на проекта Perseverance Дженифър Троспър от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, Калифорния .

"През следващите няколко дни нашият екип ще анализира наличните данни и ще получи допълнителна диагностична информация, която ще помогне да се открие основната причина", добави тя, предаде БГНЕС.

Това не е първият път, когато повърхността на Червената планета се съпротивлява на земните роботи.

През 2007 г. апаратът на НАСА Phoenix откри, че почвата около Северния полюс на Марс е лепкава, което затруднява вземането на проби.

През 2018 г. американската сонда InSight се опита безуспешно да въведе устройство за измерване на температурата в марсианска почва. Тогава повърхността се оказа, напротив, твърде твърда.

Марсоходът достигна повърхността на Червената планета на 18 февруари 2021 г. в 45-километровия кратер Джезеро. Неговата основна задача е да установи дали на планетата съществуват някакви форми на живот. Един от начините е да се събират почвени и скални проби.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК