Малките технологии, които променят битките в спорта

Сензори, поставени в маратонки, показват данни, с които атлетът да подобри бягането си

09.08.2021 | 11:45 Редактор: Елеонора Танева
Малките технологии, които променят битките в спорта

На Олимпиадата в Токио за пореден път станахме свидетели как най-добрите атлети в света карат всичко да изглежда лесно. Но всичко изглежда така само отстрани, през малкия екран. Медали се печелят с упорита работа, саможертва и всеотдайност.

За да увеличат максимално шансовете си за успех треньорите и спортистите търсят всяко възможно предимство – от режими на хранене до иновации в оборудването и нови методи на трениране. 

Носимите технологии бяха особено полезни за спортистите, когато залите за тренировки бяха затворени заради пандемията.

Новите технологии могат да предоставят широк спектър от показатели на треньорите и атлетите в много различни спортове – от данни за бягане, плуване и гребане до анализ на времето на контакт и на силата при бързо пързаляне и скокове.

Те предоставят информация, която преди това не е била налична. Сензори, поставени в маратонки, ски обувки или в педалите на велосипед могат да осигурят непрекъснат поток от данни за цели тренировки.

Сега едно просто носимо устройство може автоматично да извлече тази информация с помощта на акселерометър.  

Разбирането на данните в подходящ контекст може да даде представа за тактиките за състезания и нужните стратегии, но без тази информация данните често са безсмислени.

Въпреки че си има предизвикателства, потенциалът на носимите технологии да предлагат нови възможности олимпийските атлети да оптимизират представянето си са неограничени, особено след като изследователите в сферата на спортните науки продължават да създават нови методи (като изкуствен интелект), за да изследват на какво са способни технологиите, информира investor.bg.

Не сме далеч от времето, в което малки сензори, поставени в обувка ще могат да кажат на бягащите за развлечение колко голям е рискът им от контузии, свързан с конкретния размер на крачките. А защо не лекар да черпи данни за това колко голям е рискът, свързан с походката на възрастен човек. Така носимите технологии ще донесат важни ползи на обществото, отвъд борбата за първото място.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК