Amazon и Microsoft са големите печеливши от рекордния ръст в разходите за облачни услуги

Това ще им помогне да отчетат поредни силни тримесечни резултати

26.07.2021 | 14:50 Редактор: Жаклина Иванова
Amazon и Microsoft са големите печеливши от рекордния ръст в разходите за облачни услуги

Световните разходи за услуги за облачна инфраструктура са нараснали с около 32% миналата година до 59,2 млрд. долара, сочат данни на Gartner. Очаква се сумата да достигне 106,8 млрд. долара през 2022 г.

Растежът на облачните разходи се е ускорил по време на пандемията и се очаква да помогне на Amazon и Microsoft да отчетат поредни силни тримесечни резултати тази седмица.

Много компании се отнасят към Amazon.com и Microsoft като към единствените опции, когато искат да се насочат към услуги от т. нар. изчислителни облаци. Но ИТ мениджърите сега осъзнават, че изборът е свързан с една все по-конкурентна индустрия, пише Wall Street Journal.

Компании и правителства сключват договори с микс от доставчици, като подбират функциите и разиграват доставчиците със сравнения помежду им, така че да задържат цените по-ниско, твърдят директори на компании и анализатори на пазара на облачни услуги. Това открива нови възможности за изоставащи играчи като Google, Oracle и IBM, макар че Amazon и Microsoft остават водещи и все още прибират лъвския пай от приходите от облачни услуги.

"Experian започва да се насочва към облака заедно с Amazon Web Services (AWS) през 2014 г. След това добави услуги от Microsoft, Google, а наскоро и от Oracle, чиито технологии е ползвала в миналото в своите центрове за данни", коментира глобалният директор корпоративна архитектура в Experian Мервин Лали.

Компании като АТ&T също залагат на мрежа от доставчици, включително Microsoft, Google и други.

"Виждаме как все повече и повече клиенти се насочват към мултиоблачна стратегия, просто защото някои работни процеси се случват по-добре и по-ефективно в ценови план на различните облаци", посочи изпълнителният вицепрезидент на Oracle Cloud Infrastructure Клей Магуърк.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК