Цената на биткойна се изстреля след едномесечно дъно

От средата на април криптовалутата загуби около половината от стойността си

26.07.2021 | 09:18 Редактор: Искра Ангелова
Цената на биткойна се изстреля след едномесечно дъно

Най-голямата криптовалута в света - биткойн, повиши цената си и достигна 39 000 долара за първи път от средата на юни, предаде CNBC.

Според данни на CoinDesk криптовалутата се е търгувала на около 38 059 в неделя вечерта, което увеличение от близо 11%, спрямо ден по-рано. От средата на април досега биткойнът загуби около половината от стойността си. В четвъртък един биткойн се е обменял срещу малко под 32 000 долара. 

За сравнение през април криптовалутата докосна връх от 64 000 долара, след новината, че Tesla може отново да започне да я приема като разплащателно средство.

Повишаването в цената на биткойна покачи и стойността на и други криптовалути. Етерът достигна стойност от над 2 299 долара или ръст от 5,9%. Като цяло пазарът на криптовалути увеличи стойността си с 114 милиарда долара в рамките на един ден, по данни на Coinmarketcap.com.

Сегашното покачването на цената на биткойна идва на фона на скорошния спад под 30 000 долара, след разпродажба на акции и опасения, че цената може да потъне още повече, информира Money.bg.

Шефът на Tesla Илън Мъск неотдавна заяви, че вероятно ще започне отново да приема биткойни като разплащателно средство. Само два месеца по-рано Tesla спря покупките на превозни средства чрез криптовалутата, заради опасенията относно "бързо нарастващото използване на изкопаеми горива за добив на биткойн". 

Междувременно през последните няколко месеца Китай засили рестрикциите срещу добива на криптовалути, на фона на опасенията за въглеродния отпечатък.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК