Великобритания стимулира производството на батерии за електромобили с 1 млрд. паунда

Британското министерство на бизнеса ще гарантира, че страната ще остане лидер в автомобилното производство

25.07.2021 | 10:06 Редактор: Юлия Христова
Великобритания стимулира производството на батерии за електромобили с 1 млрд. паунда

Великобритания заложи на бързите темпове на растеж в надпреварата за електрическите превозни средства с приемането на забрана за продажба на коли с изкопаеми горива от 2030 г., предлагайки 1 млрд. паунда за стимулиране на производството на батерии за електромобили и свързаните с това вериги на доставките, пише Ройтерс.

Но парите и обявеният краен срок, изпреварващ амбициите на много други страни, няма да са достатъчни за Великобритания, така че да не изостане от стремежа на Европейския съюз (ЕС) да създаде верига на доставките, докато Китай запазва лидерството си в производството на батерии. 

Залогът за Лондон е голям. За да продължи да продава на 27-членния блок без мита, британската автомобилна индустрия, в която работят 170 хил. души, трябва да гарантира, че електромобилите и батериите, които ги задвижват, отговарят на строгите регулации на ЕС за енергийния преход.

С наближаването на крайния срок за прекратяване продажбите на нови бензинови и дизелови автомобили, последван от спирането и на търговията с хибридни коли, Великобритания разбира, че ще се нуждае от повече фабрики за производство на батерии и то бързо.

Но дори плановете на японския концерн Nissan за завод за батерии с производствен капацитет от 9 гигаватчаса (ГВтч), подкрепени от правителството на Обединеното кралство, изостават от ангажиментите на Германия, където Tesla и Volkswagen планират мощности от съответно 50 ГВтч и 40 ГВтч.

„Включихме се доста късно към инициативата“, коментира Дъглас Джонсън-Понсън, главен изпълнителен директор на британската компания Circulor, която работи съвместно с Volvo Cars и други концерни по изграждането на устойчиви вериги на доставките.

Британското министерство на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия заяви, че ще гарантира, че страната ще остане световен лидер в автомобилното производство, пише investor.bg.

„Оставаме отдадени на идеята за осигуряване на гигафабрики в Обединеното кралство и продължаваме да работим с инвеститорите за напредък в плановете за масово производство на батериите, необходими за следващото поколение електрически превозни средства“, посочва говорител на министерството в имейл.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК