Сбогом на дизела и бензина, на пазара след 2035 г. остават само електромобилите

Забраната в ЕС ще засегне и хибридните автомобили

15.07.2021 | 08:20 Редактор: Здравко Черкезов
Сбогом на дизела и бензина, на пазара след 2035 г. остават само електромобилите

Европейската комисия официално обяви предложението за забрана на продажбата на всички автомобили с двигател с вътрешно горене след 2035 година. Както се очакваше, това ще засегне и превозните средства с хибридно задвижване.

Предложението е част от плана "Готов за 55", който представлява пакет от мерки за климатични реформи, предвиждащ намаляване на вредните емисии СО2 с 55% в сравнение с нивата от 1990 г. до 2030 г. Целта е Европа да достигне пълен въглероден неутралитет през 2050 година.

Това означава, че всички нови автомобил, регистрирани след 2035 година, трябва да бъдат с нулеви вредни емисии. Забраната засяга не само бензиновите, дизелови и хибридните задвижващи агрегати, но и двигатели, работещи на пропан-бутан и метан. Така на пазара на нови автомобили ще останат само електрическите и водородни превозни средства.

За да се улесни прехода, от държавите членки на ЕС ще се изисква "да инсталират пунктове за презареждане и зареждане на редовни интервали на основните магистрали - на всеки 60 километра за електрическо презареждане и на всеки 150 километра за зареждане с водород".

Четете повече по темата в Automedia.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Mozo
преди 2 години
За да се улесни преходЪТ ;) Сигнализирай за неуместен коментар