В детска градина тестват устройства за чист въздух и екологично чиста енергия

Проектът стартира в детско заведение в столичния квартал "Младост"

21.07.2021 | 18:46 Редактор: Тодор Петров

Детските градини да могат сами да произвеждат екологично чиста енергия за собствените си нужди и да контролират разходите си за електроенергия и вода дистанционно. Това е целта на проект на Столичната община. 

Той стартира от най-голямата детска градина у нас - в столичния квартал "Младост". Целта на проекта е повишаване на качеството на въздуха, който дишаме.

"В тази детска градина стартираха два пилотни проекта от нашата програма "Пясъчник за иновации". Това, което виждате там, е така нареченото канарче - това е устройство, което измерва качеството на въздуха в затворени помещения. Преценихме, че детска градина е изключително адекватна първа стъпка да тестваме такъв тип устройства", обясни Генчо Керезов.

Електронно канарче си сменя настроенията според качеството на въздуха в помещенията. 

"От една страна това ще възпита у децата навици. Всеки път, когато качеството на въздуха започне да спада, било то заради висока температура или високи нива въглероден окис - самото канарче ще дава сигнализация. Това ще напомня дали да бъде отворен прозорец или трябва да се пусне климатик, за да се промени температурата", каза още Керезов.

Вторият проект, който се реализира в тази детска градина, е за оптимизиране на комуналните разходи. Вече е започнало и монтирането на соларни панели на покрива. Изработва се и специална инсталация за производство на електроенергия, която да задоволява нуждите на детската градина. 

"Това е добър пример, който се прави навсякъде в Западна Европа. Това не е нещо ново. Този "Пясъчник" е един универсален подход, с който общините в развитите държави решават своите проблеми", посочи председателят на Българската стартъп асоциация Недялко Дервенков.

Ако резултатите от пилотния проект са добри, се очаква подобни устройства да бъдат монтирани и в други детски градини в столицата.

Вижте повече в репортажа на Елеонора Дъбова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК