Ивайло Иванов от NewPay представи иновативен начин за разплащане при онлайн пазаруване

Услугата предоставя удобства и на купувача, и на търговеца

12.07.2021 | 17:56 Редактор: Тодор Петров

Основателят и изпълнителен директор в NewPay - Ивайло Иванов, гостува в предаването "Money.bg" по Bulgaria ON AIR. Компанията му е създала нов метод за разплащания за интернет търговците и техните клиенти. 

"От гледна точка на разплащането имаше известна стагнация на българския пазар. Това е нещо, което е готово за разместване на пластовете и въвеждане в новия век на онлайн пазаруването", посочи Ивайло Иванов, който е и CEO на P2P лендинг платформата Iuvo и член на борда на директорите на Българската финтех асоциация.
 
От думите му стана ясно, че методът да поръчваме онлайн, но да плащаме на ръка при доставяне на поръчката, е предпочитан от над 80% от пазаруващите клиенти у нас. 

"Смятаме, че е време това да се промени. В Европа и Северна Америка такъв тип разплащания са под 5-6%. Основно хората обичат да плащат с електронни методи. Това е нещо, което ние сме готови да предложим. Доверието към търговеца е нещото, което понякога липсва в тези отношения. В най-голяма степен е желанието да видиш и да пипнеш стоката преди да си извадил парите от джоба", каза още Иванов.

И подчерта, че предлагат методи на електронно заплащане, които могат да запазят елемента с прегледа на стоката, но в същото време заплащането става по по-гъвкав начин. Гостът в студиото изтъкна, че все по-голяма популярност набира методът "купи сега, плати по-късно".

"Това е услугата, която и ние предлагаме. Идеята е когато пазаруващият достигне до чекаута на магазина с всички стои в своята виртуална количка, той избира "Плати чрез NewPay" в нашия случай и това му дава възможност да плати отложено примерно с 15 дни, без да имам никакви такси и оскъпяване на тази услуга. Получава стоката, пробва я, може да върне някаква част от поръчките, които е направил. Моментът на плащане идва чак след 15 дни", разясни експертът в сферата на финансовите технологии.

"В същото време ние се разплащаме с магазина моментално, щом поръчката бъде завършена. Кредитният риск на клиента вече преминава в друга връзка по веригата - към нас", добави Ивайло Иванов.

400 лева е ограничението за единична покупка чрез плащане през NewPay. Магазините, които са най-подходящи за този тип услуга, са в модната индустрия - дрехи, козметика, аксесоари.

"Услугата предоставя такова прекрасно удобство на самия клиент, че като виждаш опцията "Плати по-късно чрез NewPay", ти нямаш логична причина да не я избереш. Ако клиентът има притеснение за плащане с карта и желае да плати кеш, отново може да го направи. Даваме му отложен срок, в който може да види поръчката и да ѝ се израдва или да види, че не е това, което е желал", каза още Иванов.

А ако клиентът просрочи срока за плащане на своята покупка, има такса и опция, която му позволява да удължи с още 15 дни разсрочването. Това е максималният период, след който трябва да заплати. Ако не спази и този срок, вземането се предава на колекторска фирма.

Иванов смята, че пазарът в България е консервативен, но е въпрос на време и на изпробваме на услугата, за да видят двете страни нейните позитиви.

Гледайте целия разговор във видеото.

NewPay е алтернативен начин за плащане на покупки от електронни магазини, интегрирани с NewPay-бутон в checkout. Така клиентите на всеки онлайн търговец могат да финансират покупката си на момента, като кандидатстват и създадат свой профил еднократно, бързо и лесно. Веднъж заявили услугата, те разполагат с три начина на плащане – до 15 дни, на 3- или 6-месечни вноски, или веднага чрез vPOS на NewPay в профила си в платформата. Купувачът разполага със свободата и удобството на отложеното плащане, а търговецът получава средствата от покупката в предварително договорения с NewPay срок, който е конкурентен и на наложения платеж, и на плащанията с банкова карта или трансфер. "Купи сега, плати по-късно" е сред топ финтех трендовете от 2020 г.