Съдът на ЕС реши сериозен проблем, свързан с YouTube и авторското право

Въпреки това платформите все пак могат да бъдат подведени под отговорност

22.06.2021 | 22:39 Редактор: Жаклина Иванова
Съдът на ЕС реши сериозен проблем, свързан с YouTube и авторското право

Съдът на Европейския съюз отреди, че в някои случаи YouTube на Google и други онлайн платформи не трябва да бъдат държани отговорни за качването на съдържание, нарушаващо авторско право, пише CNBC.

Онлайн платформите "по принцип не комуникират публично въпроси за защитено с авторски права съдържание, незаконно публикувано онлайн от потребителите на тези платформи“, допълва съдът.

Въпреки това YouTube и други платформи все пак могат да бъдат подведени под отговорност, ако "знаят конкретно, че защитено съдържание се предлага незаконно в техните платформи и се въздържат от бързото му изтриване или блокиране на достъпа до него“, гласи още изявлението на съда.

Наскоро Европейският съюз направи реформа в областта на авторското право, насочена към привеждане на неговите правила в съответствие с дигиталната ера. Една част от закона, която предизвика значителни спорове по това време, гласеше, че YouTube, Facebook и други платформи ще трябва да инсталират филтри, за да блокират потребителите да споделят защитени с авторско право материали.

Новините от днес са победа за YouTube и другите сайтове за споделяне на съдържание, които отдавна спорят с артисти и музиканти за това да бъдат справедливо компенсирани за работата им, която се разпространява в мрежата.

YouTube ограничи нарушенията на авторското право през годините – ход, който предизвика гнева на някои популярни създатели на клипове в платформата. Напрежението ескалира през 2020 г., тъй като компанията все повече автоматизира модерирането на съдържанието поради ограниченията, наложени за овладяване на коронавируса, пише investor.bg.

"YouTube е лидер в областта на авторското право и подкрепя идеята носителите на права да получават справедливия си дял“, коментира говорителят ѝ днес. 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК