Ще се стигне ли до "обща забрана“ на изкуствен интелект за идентифициране на хора?

Институциите предупреждават за „изключително високите рискове“ за неприкосновеността на личния живот

21.06.2021 | 23:17 Редактор: Юлия Христова
 Ще се стигне ли до

Надзорните органи на Европейския съюз (ЕС) за защита на данните призовават за "обща забрана“ за всякакво използване на изкуствен интелект за идентифициране на хората в публични пространства, съобщава Bloomberg.

Институциите предупреждават за „изключително високите рискове“ за неприкосновеността на личния живот на хората от тази технология.

Двата органа, натоварени с надзор върху спазването на стриктните правила за защита на данните на блока, призовават за забрана „на каквото и да е използване на изкуствен интелект“. Ембаргото трябва да обхваща дистанционна биометрична идентификация на хората в публичното пространство и използването на технология „за категоризиране на индивидите в клъстери въз основа на етническа принадлежност, пол, политическа или сексуална ориентация“, което може да доведе до дискриминация.

„Разполагането на дистанционна биометрична идентификация в обществено достъпни пространства означава край на анонимността на тези места“, коментират Андреа Йелинек и Войчех Вейоровски, двама от ръководителите на поверителността на данните в блока, в съвместно изявление.

Призивът за действие се отнася до новите правила, предложени от Европейската комисия през април, за да се наложат строги ограничения за използването на разпознаване на лица и други високорискови приложения за изкуствен интелект, пише investor.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК