ЕК и фондация на Бил Гейтс ще развиват заедно "зелените" технологии

Приоритетните области ще бъдат производството на "зелен“ водород и екологично чисто авиационно гориво

03.06.2021 | 09:23 Редактор: Жаклина Иванова
ЕК и фондация на Бил Гейтс ще развиват заедно

Европейската комисия и фондация "Breakthrough Energy", основана от бившия главен изпълнителен директор на Microsoft Бил Гейтс, обявиха партньорство за привличане на до 1 милиард долара инвестиции в "зелени технологии", съобщи пресслужбата на Европейската комисия.

Планира се парите да бъдат изразходвани между 2022 и 2026 г. за проекти за разработване на технологии, способстващи намаляване на емисиите на парникови газове в съответствие с Парижкото споразумение за климата от 2015 г. Приоритетните области ще бъдат производството на "зелен“ водород (произведен с използване на възобновяема енергия) и екологично чисто авиационно гориво, както и разработването на технологии за извличане на въглероден диоксид от въздуха и подобряване на дългосрочното съхранение на енергия, пише investor.bg.

"Нашето партньорство ще помогне на компании от ЕС да се възползват от технологиите за намаляване на емисиите на парникови газове и да създадат работни места в бъдеще“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Със своя дългогодишен и последователен ангажимент за справяне с изменението на климата, и с лидерството в науката, инженерството и технологиите, Европа ще играе ключова роля за намаляване на зависимостта на глобалната икономика от въглеводородите“, коментира Гейтс.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК