Откраднати данни за ирландски пациенти изплуваха онлайн

Хакерите ги предлагат за $20 млн. откуп

19.05.2021 | 20:21 Редактор: Никола Симеонов
Откраднати данни за ирландски пациенти изплуваха онлайн

Медицинска и лична информация за ирландски пациенти, откраднати от хакери миналата седмица, сега се споделя онлайн, показват файлове, видени от FT.

Записите, предлагани онлайн от хакери за 20 млн. долара откуп, включват и вътрешни досиета на здравните служби, като протоколи от срещи, подробности за покупка на оборудване и кореспонденция с пациенти.

Изпълнителният директор на ирландската здравна служба (HSE) се опитва да установи колко данни за пациентите са компрометирани от атаката, която принуди Ирландия да изключи повечето ИТ системи на болници.

Файловете, видени от FT, са първото потвърждение, че личните данни на пациентите са изтекли в резултат на това, което лидерът на Ирландия Мишел Мартин определи във вторник като “отвратителна атака“.

Файловете се предлагат от ‘ContiLocker Team’ като образци, за да докажат, че имат поверителна информация. Conti е името на вида кибератака, осъществена срещу HSE. Характеризира се с поемане на контрол над системи и кражба на данни и е свързан с група, оперираща в Русия и Източна Европа.

Данните на пациентите на HSE и бизнес файловете са предложени в чат с неназован потребител, който може да се види на отделни връзки в интернет и тъмната мрежа.

Четете още по темата в Investor.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК