Новото летище на Истанбул може да стане най-натовареното в Европа

То е последвано от Париж (Шарл де Гол) с 478 полета

25.04.2021 | 08:58 Редактор: Юлия Христова
Новото летище на Истанбул може да стане най-натовареното в Европа

Новото летище на Истанбул може да стане най-натовареното в Европа, изпреварвайки дори летище Хийтроу в Лондон, когато авиационният сектор излезе от пандемията, посочи тази седмица авиационният анализатор Ралф Анкер.

Анкер заяви пред британския "Индипендънт“, че "западноевропейските летища са загубили много по-голям дял от пътниците, отколкото техните източни съперници като Русия, Турция и Украйна".

Анкер подчерта, че западноевропейските летища ще изостават по брой пътници от новото летище в Истанбул, като отбеляза, че новото турско мегалетище ще се превърне в най-натоварения транзитен център в Европа.

"Летища като Хийтроу, които са предимно зависими от международния трафик, в крайна сметка ще се възстановят, но докато го направят, новото неограничено мегалетище в Истанбул вероятно ще се утвърди като най-натовареното летище в Европа", отбеляза експертът пред медията.

Новото мегалетище на Турция, летище Истанбул, ще има капацитета да превозва 200 милиона пътници годишно, след като изграждането му приключи.

Летище Истанбул запази лидерството си в европейските списъци за трафик с 604 полета дневно на 14 април, според Европейската организация за безопасност на въздушната навигация (Евроконтрол).

Според последния доклад за въздушния трафик на Евроконтрол летището в Истанбул е последвано от Париж (Шарл де Гол) с 478 полета, Франкфурт с 474 и Амстердам с 451.

Летище Мадрид (Барахас) се класира на пето място с 414 полета дневно, следвано от летището Сабиха Гекчен, също в Истанбул, с 345 полета.

Седем от 10-те най-големи летища в Европа са претърпели спад в трафика през последните две седмици, връщайки се на нивото от преди великденските празници в Европа, се казва в доклада, пише БГНЕС.

Миналата година летище Истанбул спечели най-високото признание в света, като бе обявено за петзвездно летище от базираната в Лондон агенция за рейтинг на въздушния транспорт Skytrax, съобщава Анадолската агенция.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК