Изкуственият интелект остава тема табу в България

Едва 5% от фирмите у нас са го използвали под някаква форма през 2020 г.

13.04.2021 | 13:23 Редактор: Тодор Петров
Изкуственият интелект остава тема табу в България

Десетина години след като бе формулирана концепцията за изкуствения интелект (способността на една машина да демонстрира способности, присъщи за хората - да разсъждава, да се учи, да планира или да твори), България все още изостава при възползването си от нея. 

Едва 5% от българските фирми с над 10 служители са използвали изкуствен интелект под някаква форма през 2020 година, показва данните на Евростат. Това е малко под средното ниво за ЕС, където 7% от фирмите използват приложения за изкуствен интелект. 

На летищата и други места се използват термални камери, които засичат хора с повишена температура. В медицината технологиите помагат за идентифициране на инфекция при сканиране на белите дробове. Изкуственият интелект помага и за проследяване на скоростта на разпространението на болестта.

Европейският парламент реши през юни 2020 г. да сформира специална комисия за изкуствения интелект за проучване на въздействието и предизвикателствата, както и за изготвяне на предложение за пътна рамка в областта.

Четете повече по темата в Investor.bg

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК