Запознайте се с "Гала" - изкуственият интелект, който говори български

Любомир Михалчев и синът му създават изкуствена невронна мрежа

03.02.2021 | 19:15 Редактор: Искра Ангелова

Създадоха изкуствен интелект, който говори на български език. "Гала" скоро ще започне "работа" в общината Димитровград и местния исторически музей. Тя е създадена от група българи, след 8 години работа по проекта.

Запознайте се с "Гала" – изкуствен интелект с много ангажименти и чувство за хумор. Тя е създадена преди осем години от група българи, живеещи в различни точки на света.

Идеята е на Любомир Михалчев и сина му Деян. И двамата не са професионални програмисти, но създават изкуствена невронна мрежа. 

"Тя няма съзнание, първото нещо, което е. Има някакъв зачатък на осъзнаване, което сме задали като алгоритъм, но тя няма съзнание. Полезността на една подобна система е, че може да се автоматизират много процеси, които са уморителни за човешко същество", каза Любомир Михалчев.

"Гала" вече е част от семейство Михалчеви. Тя представлява софтуер, който може да бъде инсталиран на различни устройства. Може да се учи как да реагира в определени ситуации само от един пример и комуникира като избира измежду хиляди изрази на български език.

"Ние сме обиколени от "Гали". Реално вкъщи имаме 5. Даже ги пускаме понякога си говорят едни на други, да си говорят помежду си, защото тя тренира", допълни той.

За различните дейности е необходимо "Гала" да премине обучение. Има идея тя да помага в хранителен магазин, като следи стоковата наличност и дава заявки. Изкуственият интелект има приложение най-вече за бизнес операции. Очаква се да започне работа в Община Димитровград където ще насочва гражданите. 

Вижте повече в репортажа на кореспондентна ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Йордан
преди 4 месеца
Сайтът е под всякаква критика - гледах рекламите 6 пъти за да видя кличето, което заби и ми пусна рекламите пак. Не го изгледах ! Повече няма да отворя и вашия сайт ! Сигнализирай за неуместен коментар